Nie Skoda, ale wiem że interesujecie sie motoryzacją...
Witajcie,
Co prawda nie Skoda - ale forum Fiata mnie nie zachęciło - a OCP jest bardzo przyjazne
Jak w temacie - na tapecie Fiat Bravo 2.0 165 km. Szukam kompaktu z mocnym dieslem(min. 140 km) - holowanie przyczepy. Musi być nówka(żadne roczne używki, samochody demonstracyjne itp. nie wchodzą w grę). Do wydania 80k(ew. trochę więcej).
Wiem że w podobnych (albo i trochę mniejszych) pieniądzach można łyknąć o2fl 2.0 140 km.
Ale jednak Fiat mocniejszy...
Co sądzicie - czy łyknąć Fiata, czy ew jest cos o podobnej mocy i cenie? Jak z Fiatowską niezawodnością obecnie?
Na jeździe próbnej kulałem się Bravo z 1.6 Multijet i nawet fajnie to jechało. Samochód ma być na >5 lat (przywiązuje sie do pojazdów :P )
PS. Miała byc O1 z 1.8T ale niestety nie zdążyłem zamówić przed wycofaniem z produkcji :evil:
Bravo jest ekstra - dla mnie na jeździe wypadł rewelacyjnie - był jednak jak dla mnie trochę za drogi - jednak auto super jeździ i super wygląda.
Mam wśród rodziny i znajomych parę Fiatów użytkowanych od nowości i nikt na nie specjalnie nie narzeka, a na pewno nie bardziej niż na inne popularne auta.
Napisz do usera Jackal, on w tej chwili powozi się takim Bravo zrobionym na 204-205 PS. Ponieważ często się widzę z Marcinem i kilka razy podczas przejażdżki mało co nie zrobiłem w porty na prawym fotelu, mam jako tako wyrobione zdanie:
1. zapierdala to STRASZNIE PO PROSTU STRASZNIE, ja już powoli zaczynam bać się jeździć z Jackalem (chyba się starzeje).
2. Bravo ma DPF-na chwilę obecną kompletnie bezobsługowy, nie ma żadnych ale to żadnych objawów wypalania sadzy z filtra.
3. Wrażenia seria vs. program to niebo a ziemia. Seryjny program Fiata jest chyba dosyć mocno zrypany, i trzeba strasznie cisnąć żeby fura jechała. Po programie jest diametralna zmiana.
4. Pali tyle ile wlejesz.
Napisz do usera Jackal, on w tej chwili powozi się takim Bravo zrobionym na 204-205 PS. Ponieważ często się widzę z Marcinem i kilka razy podczas przejażdżki mało co nie zrobiłem w porty na prawym fotelu, mam jako tako wyrobione zdanie:
1. zapierdala to STRASZNIE PO PROSTU STRASZNIE, ja już powoli zaczynam bać się jeździć z Jackalem (chyba się starzeje).
2. Bravo ma DPF-na chwilę obecną kompletnie bezobsługowy, nie ma żadnych ale to żadnych objawów wypalania sadzy z filtra.
3. Wrażenia seria vs. program to niebo a ziemia. Seryjny program Fiata jest chyba dosyć mocno zrypany, i trzeba strasznie cisnąć żeby fura jechała. Po programie jest diametralna zmiana.
4. Pali tyle ile wlejesz.
Ad. 1 nuddddaaaaa Panie :diabelski_usmiech
Ad. 2. DPF jest - wypala sie - dbam tylko tyle zeby go nie wylaczac w trakcie. Fakt bezobslugowy
Ad. 3. Seria ma maks moment przy 3000 - troszke jak benzinka sie jezdzi.
Ad. 4. Nie prawda - palisz w trasie 90-100 km/h - 5.8l; 120-140 - 6.1l; 160-170 - 6.5l; miasto 8,0-8,5l (zalezy od laczkow i klimy).
Poprosze o konrektne pytania to postaram sie odpowiedziec.
bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted: Perfect service by DobryGrzesWawa
Co do bravo - IMO jeden z najładniejszych obecnie kompaktów. Na dużej feldze, w fajnym kolorze prezentuje się naprawdę super. Mój kolega jeździ nowym bravo, ma chyba 100 konną benzynę. Silnik mógłby być mocniejszy, fajnie się trzyma drogi, ale tak na dobrą sprawę złego słowa powiedzieć o tym aucie nie można. Ma już nakręcone coś koło 30tys i nic się nie dzieje.
Co do niezawodności, to na swoim przykładzie; przejąłem od taty Cromę z 2006 roku, MJ, 150 koni z DPF-em. Jeżdżę nim prawie rok. Auto obecnie ma 50 tys., od nowości tylko leję ropę i zmieniam olej. Ja jestem mega zadowolony - moc, elastyczność i komfort zawieszenia. Ja nie narzekam, ale ja staram się dbać o auta, więc może ma to wpływ na bezproblemową eksploatację.
Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
1) Jakieś choroby wieku dziecięcego?
2) Cokolwiek się kaszni z ważnych elementów?
3) Czy robienie czipa jest konieczne Twoim zdaniem? Jakoś bardziej ufam rozwiązaniom fabrycznym(ale to skrzywienie zawodowe z trochę innej branży niż automotive)
4) Jakie doświadczenia z aso fiata? (sądząc po Twoim podpisie żadne.. DGW?)
5) Jakieś zniżki przy zakupie?(ew na prv)
6) Denerwujące w codziennej eksploatacji pierdółki.
7) Kupowałeś nówkę?
pkt 4 (spalanie) specjalnie mnie nie przerażałby nawet jakby go pomnożyć przez 1,5 :twisted:
1) Jakieś choroby wieku dziecięcego?
2) Cokolwiek się kaszni z ważnych elementów?
3) Czy robienie czipa jest konieczne Twoim zdaniem? Jakoś bardziej ufam rozwiązaniom fabrycznym(ale to skrzywienie zawodowe z trochę innej branży niż automotive)
4) Jakie doświadczenia z aso fiata? (sądząc po Twoim podpisie żadne.. DGW?)
5) Jakieś zniżki przy zakupie?(ew na prv)
6) Denerwujące w codziennej eksploatacji pierdółki.
7) Kupowałeś nówkę?
pkt 4 (spalanie) specjalnie mnie nie przerażałby nawet jakby go pomnożyć przez 1,5 :twisted:
Dzięki za pomoc!
Ad.1 Hmm... obcierajaca klapa bagaznika o tylni zdezak, raz juz malowana i idzie drugi raz, wszystko bez problemow na gwarancji
Ad.2 jak narazie robie tylko serwisowki, nic wiecej nie robilem. - 1,5 roku, 40kkm
Ad.3 zalezy od stylu jazdy i osobistych preferencji
Ad.4 od nowosci robie serwisowki w ASO na Torunskiej w Wawie, problemow brak
Ad.5 ja bralem w kredycie 0% (wyklucza inne znizki), za gotowke bym dostal kolo 12k PLN znizki - noc swietojanska czy jakos tak
Ad.6 maja spieprzona linie do ustawiania geometrii w fabryce, wszystkie wyjezdzaja z delikatnie skrecona kierownica w prawo - ale jeszcze mi sie nie zechcialo naprawic; zima kierunki wyskakuja z polozenia wlaczony, troche sie nagrzeje w srodku i jest OK, za sztywne gumy przy wajchach
Ad.7 Si
bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted: Perfect service by DobryGrzesWawa
tomekc, nie wiem czy o2 cr 2.0 tdi 140 km to az taki słaby wóz?!...jakbyś jeszcze program walnął , to spokojnie masz 180 kilka i momencik bardzo godny. Więc bez przesady.
sew1981, Wolałbym się obyć bez programów - skrzywienie z pracy zawodowej, gdzie kiedyś prawie się przejechałem na zmianie oprogramowania w pewnej, nowatorskiej jak na tamte czasy, konstrukcji lotniczej... niestety skrzywienie zostało mi do dzisiaj ops:
Poza tym, z szybkiej lektury cennika wynika że bravo jest lepiej wyposażone w podobnej cenie(a danielcio oferuje również fiata), a bagażnik octawki nie jest dla mnie koniecznością.
Jackal, Z Twoich słów wynika że to kawał porządnego samochodu, dobrze wyposażonego i bezawaryjnego... jak dealer będzie miał mi coś miłego(np. rabat) do powiedzenia to :szeroki_usmiech
Iw dodatku mam dobre wspomnienia z Fiata 125 na włoskich częściach, kupionego dawno,dawno temu za 1000 USD...
Bravo to juz FIAT NG (next generation) "kokpit" duzo ladniejszy niz Octavia i wiekszosc aut tego segmentu - spasowanie i materialy bardzo fajne. Po 1,5 roku nic nie trzeszczy, nie puka i nie irytuje w srodku.
Nie moge zlego slowa powiedziec o samochodzie.
Wiecej info na autokaciku lub bravo klub polska.
A o alfie giulltta nie myślałeś?. Machanicznie to Bravo, plus 5KM (170KM) ale przewyższa go urodą.
Co do Bravo, mój kolega jeździł 1.9jtd 150KM, zrobił nim 120tkm i zero problemów. Sprzedał po wygaśnięciu umowy leasingowej.
Jak chcesz ciągnąć przyczepy to patrz bardziej na moment obrotowy niż na moc.
Ja bym brał Skodę, chociażby ze względu na utratę wartości po czasie.
Fiat?? Dziękuję, miałem Nie narzekałem, ale dziekuję.
tomekc, nie wiem czy o2 cr 2.0 tdi 140 km to az taki słaby wóz?!...jakbyś jeszcze program walnął , to spokojnie masz 180 kilka i momencik bardzo godny. Więc bez przesady.
jeździłem ostatnio 2,0 tdi 140 KM CR w octavii, nie jest to szał jajników ale do dynamicznej jazdy wystarczy. Z lekkiej górki rozpędza się do 225 km/h. Spalanie przy butowaniu non stop 9 litrów na 100.
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
przed kupnem Octy miałem już zaliczkowane Bravo. Fajne autko, choć nie jeździłem z takim silnikiem o którym tu mowa. Szczególnie w kolorze Czerwony Maranello :slinka tomekc, jakby co to popytaj tu: AUTO-FOLWARK Dobre ceny mają.
Komentarz